A telemarkról

Történelem

A Telemark annak a természetes szükségességének a következménye, hogy a sílécben már nagyon régen kell mozogni a hátsó országban. Nem volt olyan technológia, amelyet manapság használnak az alpesi kötés előállítására. Csak fa síléc és fonott kötések. Senki sem gondolt a sarok rögzítésére.

telemark history

Ez a rendszer néhány ezer évig elég jól működött. Worked Amíg a síelés sportágattá nem vált, és a gyakorlatiasságot megnövelte a gyorsabbá válás szükségessége. Mathias Žďárský, a cseh állampolgár kifejlesztette az első alpesi kötést sarok rögzítéssel és ezzel új síelési technikát. Hirtelen ő volt a leggyorsabb a versenyen, és az új kötésekkel megtanulta síelni a legnagyobb próbabábukat is.

old telemark binding

Ez valódi csapást adott a telemarknak. A további fejlődés a síelést olyan vállalkozássá tette, amelyet a lehető legtöbb embernek kellett eladni, és ezért az alpesi síelés sokkal jobban megfelelő volt, mint a telemark. Az emberek elfelejtették, miért hozták létre a síléceket. Többé nem kellett sétálni rajtuk és élvezni a szabad mozgást a hegyekben, hanem csak a hegyekről lovagolni és felvonókat szállítani. Megérkezett a telemark sötét időszaka ..

Újjászületés

telemark freeride

Szerencsére volt több ember, aki a vadon és a magas hegyekben síelni akart. A könyvekben felfedezték a régi skandináv freeheel technikát. Vették a klasszikus 3 tűs túra sílécét, és szabadon indultak és vándoroltak, ahova csak akarták. Telemark így az 1970-es években helyreállt az Egyesült Államokban. 

Nagyszerű bemutató videó attól a pillanattól kezdve, amikor az Egyesült Államokban a telemark nagy népszerűségnek örvend:

Jelen

Manapság egyre többen értik a téli síutak jelentőségét és szépségét. Ennek eredményeként számos bonyolult bőrfűző kötést eredményez. A sokkal egyszerűbb telemark-kötés azonban elegendő, bonyolult és gyakran nem működőképes sí- / sétálókapcsolók nélkül. Hasonlóképpen, a telemark cipő lényegesen lágyabb és kényelmesebb lehet, és a hegyén hajlik, ami lényegesen kényelmesebb a láb számára. Szeretné élvezni a síelést? Sehova se sietni és nemi erőszakot megtenni minden áron? Egyre többen megértik, hogy ezt a nyugalmat a szabad sarkú síelés során fogják találni. A Telemark emelkedik és továbbra is a legtermészetesebb módja annak, hogy bármilyen terepen mozogjon a hó. A FIS Telemark Világkupája fut, és Telemark új sí-sportként jelképezi a 2022. évi olimpiát.

A Telemarknak nincs korlátozása. A lejtőn a legalacsonyabb lejtőn, keskeny couloirokon szállsz le. Ugrhat nagy csepp, lovagolni bármilyen freestyle. Ha leírhatatlan dolgokat tapasztal, amikor le porolja le vagy a telefaragás fordulójának abszolút irányítását végzi, meg fogja érteni: quick Gyors leereszkedésnél ez olyan, mint egy horogsoron történő séta. Összességében egy kiegyensúlyozó gyakorlat, amely egy kicsit tovább halad a síléc érzékelésében. Mivel a telemark mozgása sokkal természetesebb, a térdben is egészségesebb az alpesi rokonsághoz képest, amelynek rögzített alpesi sarkán lévő szalagok gyakran sokat szenvednek és szakadnak 🙂

telemark freeride Jasná Chopok

Sok síoktató számára sokkal érdekesebb lehet egy második profi síszerszám, mint a snowboard. Snowboarderek számára, valamint a síelés ingyenes és természetes módon. Valahol a sí és a snowboard közötti határon fekszik, mert ebből a gyönyörű technikából bármi más indult.

Ha érdekel valamelyik cikk, és többet szeretne tudni. Hagyjuk abba az elméletet és találkozzunk a lejtőn 😉 A felszerelés bérelhető. Csak az elszántságra van szükséged. Meg fog lepődni, milyen egyszerű és játékos ez, és soha nem fog visszatérni az alpesi síelésbe. Nem lennél az első vagy az utolsó.

Honza “HanZiáš” Kyncl – A szabad sarkú sí útmutató

ski school and rental Jasná Nízké Tatry